16
heinä

Puhelimien historia

Puhelimien historia. Puhelin on laite, jonka lähes jokainen tätä nykyä omistaa. Lapset saavat ensimmäiset puhelimensa hyvinkin nuorena eikä tämä ole ihme, sillä puhelin helpottaa kommunikointia roimasti. Lapsen ensimmäinen puhelin ei tietenkään tarvi olla liian kallis; yksinkertainen ja toimiva vaihtoehto riittää. Kaukana kuitenkin ovat tätä nykyä nuorten puhelimet siitä, mitä ensimmäiset puhelimet lapsilla olivat 20 vuotta sitten. Mistä puhelin on ylipäänsä saanut alkunsa? Tutustu tämän laitteen historiaan lukemalla artikkeli!

Puhelimien historiaa

 Ennen kuin puhelimet keksittiin, oli ihmisillä käytössään laitteita, joiden avulla saatiin ääntä ja puhetta kuulumaan kauemmas ja kovemmin kuin mitä ihmissuu yksin sai aikaan. Ensimmäiset tämän tyyliset laitteet olivat mekaanisia puhelimia, jossa ääni saatiin liikkumaan putkien tai muiden vastaavien ominaisuuksien ansiosta. Narupuhelin on tuttu ympäri maailman ja se tunnetaan myös rakastavaisten puhelimena. Kyseisessä ”puhelimessa” on naru, jonka kummastakin päästä löytyy peltipurkki. Narun avulla osapuolet pystyvät kommunikoimaan toistensa kanssa, joskin todellisuudessa naru on niin lyhyt, että osapuolet kuulevat toisensa ilman apuvälineitäkin. Ensimmäiset viitteet narupuhelimesta vievät 1600-luvulle saakka. 

Puhelimien historia

Vuonna 1804 espanjalainen tiedemies Francisco Campillo loi elektrokemikaalisen sähköttimen. Hänen samanlainen, vuonna 1816 rakentama laite toimii yhä tänäkin päivänä. Sähkeen käyttömatka oli pituudeltaan 21 kilometria ja vuonna 1839 se vapautettiin vapaille markkinoille. Amerikassa ensimmäinen sähke lähetettiin morsetuksen avulla, vuonna 1838 ja tämä ylsi 3 kilomterin päähän. 

Puhelimen keksijän tittelistä ollaan montaa mieltä ja tätä ollaan palloteltu vuosien saatossa henkilöltä toiselle. Puhelimen alkuhistoria onkin täynnä epäselvyyksiä, ja sen keksimiseen liitetään muun muassa kolmen eri henkilön nimet; Antonio Meucci, Alexander Bell sekä Elisha Gray. Eri lähteiden mukaan nämä kolme henkilöä ovat olleet avainasemassa puhelimen valmistuksessa. Historian mukaan yksi heistä keksi puhelimen, kun samalla toinen varasti ajatuksen ja jalosti sitä kolmannen henkilön kanssa. Villejä tarinoita löytyy useita eikä yhtä varmaa tietoa anneta. 

Kuuluipa tarina miten tahansa, varmaa on se, että sähkettä käyttivät hyvin paljon ihmiset, jotka työskentelivät postitoimistoissa juna-asemilla, osakkeiden sekä vastaavien parissa. Sähkeet oli liitetty toisiinsa ja kommunikointi niiden avulla oli varsin helppoa.  

Puhelimien historiaa – puhelimet kansan saatavilla

Ensimmäiset puhelimet olivat teknisesti hyvin vaihtelevia ja erilaisia. Joissain oli sisällä värähteleä kela, kun taas osassa käytettiin nestettä. Lopulta paristoja alettiin käyttää puhelimissa, mikä taas johti siihen, että pattereita joutui tarkastamaan hyvinkin usein.

Aluksi puhelimilla ei voinut soittaa kenelle tahansa, sillä niissä ei ollut numerotauluja. Puhelinta ostaessa tuli päättää, kenen kanssa sillä soitettiin ja jos puhelin tarvittiin myös johonkin toiseen suuntaan, tuli sitä varten ostaa oma puhelin. 

Pikkuhiljaa puhelimiin alkoi kehittyä muutamia nappeja sekä hälytysääni, joka saatiin aikaan puhelun saapuessa. Pian kehittyi myös kynttilämallinen puhelin, jossa kädessä pidettävä puhelinosa roikkui koukuissa, näyttäen kynttilänjaloilta. Tätä puhelinta kuitenkin häiritsivät muun muassa voimalinjojen surina. Kynttiläpuhelimen korvasi pian pyöriteltävällä numerorullalla varustettu puhelin, sillä matkapuhelinten kehitys oli todella voimakasta ympäri maailman, erityisesti Ruotsissa. Vuodesta 1973 lähtien tarjolla on ollut kädessä pideltäviä puhelimia, jotka alkuaikoinaan olivat varsin suuria.

Tämän jälkeen puhelinten kehitys on ollut valtaisan nopeaa ja tätä nykyä tarjolla on monenlaisia vaihtoehtoja. Pelkän puheominaisuude lisäksi tarjolla on mahdollisuus viesteille sekä internetin käyttöön. Internetin myötä useimmat puhelimet ovat varusteltuja erilaisilla sovelluksilla, joista esimerkiksi WhatsApp sekä Zimpler kasinot ovat käyttäjien suosiossa ympäri maailman. Puhelimien kehittyessä niillä voi tehdä yhä laajemmin erilaisia asioita ja niiden sekä internetin avulla maailman lähes joka kolkka on saavutettavissa. 

Oletko jo tutustunut teleforumin toimintaan?

Share this